Makett tehenek és futópálya az iroda tetején – az elégedett munkaerő záloga?„Ahogy újabb és újabb generációk lépnek be a munkaerőpiacra, egyre nagyobb igény mutatkozik arra a bizonyos „extrára”, amit egy vállalatnak nyújtania kell munkavállalói számára, ha a hosszútávú megtartás a cél. Ez az „extra” pedig sok minden, és elég meglepő tud lenni” – osztotta meg tapasztalatait Cseh Klaudia, a BP Employee Experience & Diversity vezetője az SSC Heroes által szolgáltató központoknak (SSC) szervezett Supplier Hub vezetői reggelin májusban.


Hogyan építsünk fenntartható SSC-t, és tartsuk meg munkavállalóinkat? Hogyan jelennek meg a fenntarthatóság társadalmi vonatkozásai? Kihívásokról, megoldásokról, a jövő munkahelyeiről beszélgettek a szolgáltató központok (SSC) vezetői és a szektorhoz szorosan kötődő szolgáltatók az SSC Heroes Supplier Hub vezetői reggelijén.

Dr. Marciniak Róbert, a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa szerint az SSC-k életében a változás, a folyamatos fejlődés nagyon fontos kérdés – és lépést tartani nem is olyan könnyű, mint gondolnánk. A jövőre nézve óriási potenciállal jelenik meg a digitalizáció és az automatizáció. Sokat kell még fejlődnünk ezek terén, hiszen a manuális munkát végzőket előbb utóbb elveszítjük, ha ez nem történik meg – hangsúlyozta Gergely Ákos, a Doqsys ügyvezetője. Hozzátette, hogy -  bár az automatizálás a fő irány - a hosszútávú fenntarthatóságon és a hatékonyságon kívül erőteljesen megjelent a munkaerőmegtartás is. Mit tehetünk mégis, hogy a tehetségeket valóban elkötelezzük és megtartsuk?

Biztos recept helyett kérdezzük meg őket!

Nincs két egyforma vállalat, két egyforma munkavállaló, így biztos recept sem a sikeres munkaerő-megtartási stratégiára. Az elhivatottság, a megtartás, egy olyan hely, ahol jól dolgozni – ezek mind magasabb szintű igények. Már nemcsak home office-ról beszélünk, hanem viszonylag széles skálán kell mozogni a cég által biztosítható extrákat annak érdekében, hogy bármilyen háttérrel, illetve életkorban meg tudja találni a munkavállalónk a számára fontos és motiváló tényezőket. Winkler László, a BT ROC HR Services megosztotta a közönséggel, hogy a vállalat 2016-ban új toborzási, motivációs startégiát alkotott meg, melybe minden vezetőt bevontak, s mely fő célja a hosszútávú, 10 éves motivációs elköteleződés elősegítése. A közel 200 dolgozóval készített mélyinterjú során kiderült, hogy nem csupán egy szépen ívelő karrierút motivál, hanem ugyanannyira keresik az élményt is a dolgozók. És ez néha egészen apró részleteken múlhat: a BT-nél az interjúk során azt is megkérdezték, milyen céges telefontípust preferálnának.

Életünk 70%-át az irodában töltjük, ezért se mindegy, milyen környezetben

A fenntarthatósághoz és a munkavállalói elköteleződéshez nagyban hozzájárulnak az irodákat befogadó struktúrák és terek. Az épülő Budapest One projekt egyik fő célkitűzése is ez, vagyis hogy az az épület legyen, ami „tud mindent”. A Budapest One-ról a projekt vezetője, Laczkó Marcell mesélt. A jelenleg építés alatt álló irodaház méretéből adódóan biztosítja a fenntarthatóságot, hiszen része lesz a kerékpáros öltöző, a kerékpáros használhatóság, illetve az elektromos autótöltők. Sőt, még egy közel 400 méteres futópálya is kialakításra kerül az épület tetején. A belsőépítészek számára is igazi mennyország lehet egy-egy iroda megtervezése, egyre extravagánsabb kiegészítők kerülhetnek SSC-s falak közé. A legtöbb szolgáltató központnál igyekeznek a termékhez a lehető legközelebb hozni a dolgozókat: így fordulhat elő, hogy egy tejtermékeket előállító vállalat szolgáltató központjában, ahol főleg pénzügyi folyamatokat látnak el a munkatársak,  tehén makettekből és tőgyalakú székekből sincs hiány. Mindez a dolgozók legnagyobb örömére.  

Családbarát vállalati kultúra a fenntarthatóságért

Az SSC-kben dolgozók többsége a 25-35 éves korosztályból kerül ki (forrás: Hungarian Shared Services and Outsourcing Insights© 2017) így a vállalatok egyik fő célkitűzése a fenntarthatóság jegyében, hogy az SSC-ben eredetileg akár frissdiplomásként kezdett, de pár éven belül családot alapító munkaválló is megtalálja számítását. Egy igazán családbarát munkahely már túlmutat a rugalmas munkaidőn: komplex csomagok és programtervek készülnek azért, hogy az SSC-s munkavállalókat támogassák életük ezen szakaszában is. A BP-nél a felsővezetők életében is kiemelt szerepet foglal el a család, az sem ritka, hogy egy céges rendezvényre valaki csak este 8 után érkezik, mert a fürdetésben szeretne részt venni. Amikor pedig egy ilyen üzenet a vezetőtől érkezik, a hasonló helyzetben lévő munkavállalók is „feljogosítva” érezhetik magukat arra, hogy ugyanígy álljanak hasonló szituációkhoz, ami biztonságot ad az embereknek. A BT-nél folyamatosan tartják a kapcsolatot a kismamákkal, lehetőségük van részt venni a rendezvényeken, az irodában pedig relaxációs szoba, családi napközi várja majd őket.

Beszélgetésünket azzal a konklúzióval zártuk, hogy az SSC-k világában folyamatos a változás, az igények folyamatosan nőnek, újabb és újabb megoldandó problémák lépnek fel. Már nem elég azt nyújtania egy vállalatnak, amit mindenki más is megad – a változó igényekhez alkalmazkodva, a fenntarthatóság szem előtt tartva kell robogniuk tovább a hazánkban tevékenykedő szolgáltatóközpontoknak.

 

Az eseményről készült képek ezen a linken elérhetőek: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2212995428727351.1073741844.716265148400394&type=1&l=47d6ecb4cd

A beszélgetés után SSC-s vezetőket is megszólaltattunk a témával kapcsolatban, amiről a videó itt megtekinthető: https://youtu.be/eWy2KLbvgXs


Comments